Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 4 elem- a világunk alkotóelemei

 

Az élet a négy őselemből keletkezik, és abba is tér vissza. Nélkülük nem alakulhatott volna ki az élet, és nem is maradhatna fenn. A négy alapelem a föld, a víz, a tűz és a levegő - ebben a sorrendben. Az immortológia egyik legfontosabb célja, hogy a négy elemet felhasználva és kiegyensúlyozva éljünk. Az elemek megfelelnek az egyes szinteknek: a föld a fizikai, a víz az érzelmi, a tűz a szellemi, a levegő pedig a lelki szint.fold---.jpg

 

Az immortológia másik alapvető célja az ellentétek összeolvasztása. Ha a négy alapelem tételét kombináljuk a külső és belső fogalmával, 7 vagy 8 különböző szintet kapunk, attól függően, hogy a föld elemet egyszer vagy kétszer számítjuk bele.

 

A legegyszerűbb az elméletet a Föld bolygó példájával szemléltetni. A felszínen, amit mindennap látunk van a föld elem. Ez ad formát az anyagnak, és szilárd talajt az életnek, így a látható, kézzelfogható, fizikai megtestesítője. Egyben ez a választóvonal külső és belső között is. A bolygó belseje felé haladva először a víz elemmel találkozunk a felszín alatt rejlő víztartalékok formájában.viz---.jpg A víz már sokkal inkább formálható, alkalmazkodik a szilárd föld formájához.Ha tovább haladunk befelé, megtaláljuk a tűz elemét. A föld belsejének nagy részét izzón folyós tömeg alkotja, ami egyben meleget is ad. Azt, hogy a Föld tuz---.jpgközéppontjában mi van, a tudomány nem tudja biztosan. Ugyanúgy, ahogy a tudomány még nem tudta bizonyítani a lélek létezését sem. Mindenesetre ebben az elméletben a levegő van a középpontban, ez az élet és a bolygó kiinduló pontja.Ha a Föld felszínétől kifelé indulunk el, ismét a víz az első elem, mely találkozik a föld elemmel, elsősorban álló óceánok, tavak és mozgó folyók, patakok formájában. Ezután jön a tűz, amely elsősorban a Nap melegét, másodsorban az ember keltette, éjszaka is meleget levego---.jpgés fényt adó tüzet jelenti. Legvégül ott van a levegő, amely minden élőlény számára nélkülözhetetlen. A levegő megfoghatatlan, láthatatlan, halhatatlan, színtelen és szagtalan. Az elemek közül ennek a legkisebb a sűrűsége, ez a legkevésbé fizikai.

 

Ez a minta, az alapelemek és sorrendjük az élet nagyon sok területén megfigyelhetőek: a Földben, egy tojásban, a testben, az életben, a vágyakban, a fejlődésben, a születésben és a halálban. Egy tojás külső, szilárd eleme a tojáshéj, mely védelmet ad, és elválasztja a tartalmat a külvilágtól. Egy réteggel beljebb van a folyós fehérje, majd a sárga tűz-szerű sárgája, amelyből az élet kifejlődik. Középen pedig ismét valami megfoghatatlant találunk: az élet csiráját.

 

Születésünkkor a lelket az isteni szikra lobbantja be, majd az anyaméh vize ad teret fejlődésünknek, hogy kifejlődhessen szilárd testünk. Ezután a két szilárd test elválik, és megszületünk. Halálunk esetén a sorrend éppen a fordítottja: előbb a levegő távozik el a testünkből, az agyunk pedig nem kap elég oxigént, és meghal. Más szinten pedig a lélek kiszáll a testből. Utána a tűz távozik, a testünk pedig kihűl. A következő lépés a víz távozása és a kiszáradás. Legvégül marad a föld elem, ami a legtartósabb, de idővel ez is elbomlik. Földből, vízből, tűzből, levegőből lettünk, levegővé, tűzzé, vízzé, földdé leszünk.